Peter Hjelm
Nuvarande yrke: IT-pedagog på Mediacenter, Region Västerbotten
Bakgrund: Född som stockholmare den 17 maj 1970 och uppväxt i Töre utanför Kalix i Norrbotten. Utbildade mig till lärare vid Luleå Universitet. Hängiven konditionsidrottare som trivs bäst i naturen på en cykel, i en kajak, på långfärdsskridskor och skidor eller kanske allra bäst med traillöpning. Lever tillsammans med fru och två döttrar i Holmsund, en pärla som ligger där umeälven mynnar ut till havet.
Jag har arbetat inom skolans värld i snart halva mitt liv. Läraryrket inleddes i Köping januari 1996 och fortsatte sedan i Västerås för att avslutas i Umeå december 2011. Erfarenheter från mina 16 år som mellanstadielärare i kombination med intresset för digitaliseringsfrågor ledde vidare till tjänster som IT-pedagog, utvecklingsledare och verksamhetsutvecklare med inriktning digitalisering på Kompetenscentrum för flerspråkighet, Umeå kommun. Digitalisering för mig handlar om att förändra arbetssätt och metoder för att höja kvalitén och öka effektiviteten. Digitaliseringen öppnar upp för nya kreativa sätt att arbeta och suddar ut gränsen mellan den digitala och fysiska världen. Sedan 2015 arbetar jag intensivt med att utveckla fjärrundervisning och distansundervisning och jag anser att de undervisningsformerna är en möjlig väg för en likvärdig och tillgänglig skola för elever oavsett var i världen de bor.
Övrigt: Föreläser och sprider kunskap om fjärrundervisning både lokalt och nationellt. SETT 2018, Västerbotten på Grand 2018 och 2019, Digitala Västerbotten m m.
Kuriosa: Deltar i ett forskningsprojekt om fjärrundervisning tillsammans med Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet.
Niclas Lind
Nuvarande yrke: IT-pedagog på Dragonskolan i Umeå.
Bakgrund: Född 20 maj 1975 och uppvuxen i Sundbyberg, strax norr om Stockholm. Nu bor jag dock i Umeå sedan en rätt lång tid tillbaka, tillsammans med fru och dotter. Jag är i grunden utbildad till journalist, följt av jobb på ett antal olika redaktioner runt om i landet. Aftonbladet, Expressen, Nerikes Allehanda och Västerbottens-Kuriren är några av arbetsgivarna.
Jag har även en lärarexamen och arbetade under cirka åtta års tid främst som lärare inom svenska och SO-ämnena på mellanstadiet på Östermalmsskolan i Umeå. Där hade jag även under drygt tre års tid en förstelärartjänst inom tidsenligt/digitalt lärande.
Att arbeta i multimodala projekt där den digitala tekniken vävs in som naturliga inslag i undervisningen är något som ligger mig varmt om hjärtat. Likaså att göra saker på riktigt, där elevernas slutproduktioner gärna kan nås av verkliga mottagare. I min nuvarande tjänst som IT-pedagog på Dragonskolan är jag även redaktör för iMitten.se, en plattform som innehåller digitala produktioner skapade av både elever och personal.
Jag har genom åren drivit ett antal olika bloggar, inte minst klassbloggar, men även bloggen Tidsenligt Lärande där de flesta projekt som jag varit med om att driva under min tid som lärare på Östermalmsskolan finns samlade.
Du kan följa min vardag som IT-pedagog via Instagramkontot: @livet_som_itpedagog.
Övrigt: Vid sidan av driver jag, tillsammans med två tidigare kollegor från Östermalmsskolan, företaget Roligt Lärande Sverige AB. Företaget riktar in sig på att skapa underhållande kort- och brädspel för hela familjen med ett lärande innehåll kopplat till läroplanen.
Kuriosa: Tilldelades Pedagogpriset 2014 av Lärarförbundet i Umeå, erhöll i maj 2016 ett stipendium på 50 000 kronor till Östermalmsskolan från Företagsam skola, har varit nominerad till Guldäpplet både 2014 och 2016. Ingick även i det vinnande laget av Eduplay Challenge 2014 – ett 24 timmar långt hackathon, där syftet var att skapa ett spel utifrån förmågorna i läroplanen. Tilldelades Guldäpplets Hedersomnämnande 2021.